Wietse Klok – Artistiek leider

Wietse Klok als De Dikke Man in de muziektheatervoorstelling De Wilde Deerne (foto: Erik Fransen)

“Als maker wil ik het over iets wezenlijks hebben: maatschappelijke thema’s, onderwerpen die te weinig aandacht krijgen in de samenleving. Theater is een bijzondere en krachtige vorm van communicatie. Theater zegt iets over het leven en hoe het in elkaar zit, zelfs als je je daar als maker niet bewust van bent.”

Wietse Klok – Artistiek leider de Opposanten

Loopbaan

Na zijn opleiding Bedrijfskunde aan de Universiteit Twente heb Wietse Klok als PR Manager gewerkt bij Impresariaat Kleinkunstig en daar kennis gemaakt met de zakelijke kant van kunst en cultuur. In 2012 startte hij met de opleiding Docent Theater. Tijdens zijn opleiding heeft hij onder andere voor Theater na de Dam 2015 met klasgenoten de voorstelling De Jodenverraadsters gemaakt en gespeeld en in samenwerking met een klassiek koor de voorstelling Ultreia rondom de camino. Omdat hij meer wilde spelen en maken, heeft hij naast zijn opleiding in 2014 met drie medestudenten meegedaan aan het Groninger Studenten Cabaret Festival. Hier haalden ze als Michiel de Ruyter de halve finale, inclusief een try-out tour langs zeven theaters in Nederland.

Na zijn opleiding is hij eind 2016 begonnen als regisseur bij De Happening. Hier maakte hij met een klein team professionals voorstellingen voor studentenverenigingen rondom maatschappelijke thema’s en zingeving, gespeeld voor en door studenten. Hier heeft hij samen met regisseur Jan Willem van Beusekom in drie seizoenen drie voorstellingen gemaakt: GoBZRK over lijden, Tot op het bot over hebzucht en Amazing Space over waarheid. Deze voorstellingen werden volledig door het team bedacht en geschreven, inclusief decorontwerp en -bouw, lichtplan, kostuums, techniek, educatie en promotie. De drie voorstellingen speelden in totaal veertig keer in tien verschillende theaters voor meer dan 4.500 bezoekers. Wietse was bij tweederde betrokken als regisseur, bij de helft (ook) als technicus. Naast dit werk heeft hij als acteur een belangrijke rol gespeeld in de muziektheatervoorstelling De Wilde Deerne, onder regie van Ko van den Bosch. Ook heeft hij gewerkt als trainingsacteur, workshopdocent en regisseur bij een amateurtheatergezelschap.